Bwin изследва полския пазар

Извънредни тенденции в индустрията, GVC Holdings (GVC) европейски филиал за онлайн залагания, Bwin съобщи, че преследва нов лиценз за полски оператор въпреки тежкия 12% данък върху оборота от залагания, който влезе в сила от този месец.

След като отказа да преструктурира своя нов Закон за хазарта, на фона на протестите от страна на европейските заинтересовани страни от индустрията, полското правителство наложи своите нови онлайн хазартни подзаконови разпоредби.

При подготовката за нови регулации на пазара, операторите Energybet, William Hill, OlympicBet и Pinnacle обявиха през март, че вече няма да обслужват полския пазар, като се уточнява, че наложения данъкът върху оборота, определен в Полша, прави пазара нежизнеспособен за букмейкърски услуги и операции.

Въпреки това, Bwin марката на GVC изглежда, че ще приложи противоположния подход. Операторът информира своите полски клиенти, че ще кандидатства за лиценз, който да му позволи да продължи да предоставя услугите си. Букмейкърът уточни, че поддържа постоянна връзка с полските власти по отношение на процеса на лицензиране.

Новите регулации, свързани с новия Закон за хазарта на Полша са критикувани от няколко браншови организации, които обвиняват правителството за създаване на условия за бизнес, които ще подкрепят държавното хазартно предприятие Totlizator Sportowy.

Миналия септември Remote Gambling Association (RGA) призова полското правителство да свали новия си данък от 12% върху оборота, защото така значително ще намали конкуренцията, ще създаване неефективен пазар, където полските потребители ще се стремят да използват услугите на нелицензирани и нерегулирани букмейкъри.

Полското правителство отвърна на критиците, като заяви, че ще подкрепи своя Закон за хазарта, с по-строги разпоредби за достъп, както и със създаване на черен списък, както и, че ще прибегне до IP и платежно блокиране за няколко европейски оператори на залагания.

Макар и Bwin да е потвърдил, че е в преговори с полски представители, операторът все още не е напълно решен дали ще се ангажира с полския пазар на залаганията.