Хазартните оператори в Обединеното кралство се сблъскват с нови строги рекламни ограничения

Операторите на хазартни игри в Обединеното кралство са изправени пред по-строги рекламни ограничения, които се задават през април, въпреки че неяснотата на новите правила вероятно ще предизвика объркване както за операторите, така и за регулаторите.

В сряда органът за рекламни стандарти в Обединеното кралство (ASA) и Комитетът за рекламна практика (CAP) обявиха нови стандарти за хазартни реклами, „насочени към реклами за проблемни комарджии и към безплатни залози и бонуси“.

Промените влизат в сила на 2 април, а ASA ще използва актуализираните стандарти при разглеждане на нови жалби относно хазартните реклами.

По-конкретно, ревизираните стандарти включват ограничения върху рекламите, които „създават неподходящо чувство за неотложност, като например тези, които включват предложения „Залагайте сега“ по време на събития на живо”. Рекламите също така не трябва да поставят „ненужно наблягане върху паричните мотиви на хазарта“, да участват в „тривиализацията на хазарта (напр. насърчаване на повтаряща се игра или подходи, които дават безотговорно възприятие на риска или контрола, напр.. Risk-Free Deposit Bonus“.

CAP ще даде по-големи подробности за „поведението и сродното поведение, които не бива да се изобразяват дори индиректно”. Рекламите също така „не трябва да влияят върху чувствителността на личността (финансова загриженост, самочувствие) или да съдържат нещо, което засяга тези уязвими групи, които имат проблем с хазартните игри”.

CAP планира също така да предостави допълнителни насоки относно стъпките, които операторите трябва да предприемат, за да предпазят „децата и младите хора“ да бъдат таргетирани от хазартните реклами.

CAP признава, че процентът на хазартните проблеми „остава относително стабилен по време на период на значителен ръст на рекламните обеми“, но също така, че има доказателства, които „посочват потенциални рискови фактори под формата на твърдения, изображения или подходи, които биха могли неоправдано да повлияят на хората да се държат безотговорно”.

Тези стандарти са най-новото в кампанията за направляване на хазартния сектор в Обединеното кралство. По-рано този месец органът за конкуренция и пазари (CMA) обяви нови ограничения на промоционалните оферти, докато миналия месец Комисията за хазартни игри в Обединеното кралство заплаши с нови финансови наказания за оператори, чийто маркетинг не отговаря на правилата за социална отговорност.

Правителството на Обединеното кралство в момента обмисля значително намаляване на максималните залози на терминалите за залагания с фиксирани коефициенти (FOBT) в букмейкърските магазини за залагания.