Инвестиционна компания купува 5% от William Hill

Мейфеърската инвестиционна компания Silchester International Investors купи 5% от букмейкъра William Hill в Обединеното кралство и Ирландия, което ги превръща в четвъртия по големина институционален собственик на букмейкърската фирма.

Мениджърите купиха 43.35 млн. акции на цена от 240p на акция, което означава, че инвестицията им в момента е на стойност £104 милиона.

Според уебсайта на фонда, Silchester се фокусира върху „увеличаването на вътрешната стойност, която ние определяме като приходи, активи и дивиденти, предоставени от нашите дружества и обобщени в портфейла“ .

С фокусът си върху увеличаването на печалбите, Silchester има сериозен опит в закупуването на предприятия, закупените акции в гигантския супермаркет Morrisons и образователния издател Pearsons, и двата от които преминават през предизвикателни финансови периоди.

Грубо беше от страна на William Hill, когато изгони изпълнителния си директор, Джеймс Хендърсън, през лятото на 2016 г. след по-слаби от очакваните приходи, което го принуди да намали прогнозите си за печалба на £280 млн. спрямо предишните оценки от £ 300 млн.

Въпреки това компанията изглежда е променила ъгъла, а в последните си финансови отчети тя е отбелязала ръст на приходите от 3%, като печалбата на компаниите се е увеличила до £837 млн. за първата половина на 2017 г. Онлайн търговията на William Hill в Обединеното кралство продължава да бъде впечатляващ сектор. Като бонусите за Великобритания се увеличиха с 13%, а нетните приходи – с 9%. Магазините за търговия на дребно също показаха признаци на положителен растеж, макар и с по-бавни темпове. Заложените средства са се увеличили с 2%, и приходите от хазартни игри с 3%.

Единственият минус беше през юни, когато William Hill бе принуден да затвори израелската си дивизия след промените в регулаторната структура на месната хазартна индустрия.

Въпреки това, компанията има противоречие с правителствата на Обединеното кралство. Налице са дългоочаквани репресии срещу противоречиви терминали за залагания с фиксирани коефициенти.