Лейбъристката партия на UK обещава да сложи край на футболните спонсорства за залагания

Лейбъристката партия на Обединеното кралство ще забрани на компаниите за залагания да сключват спонсорски споразумения, в следствие, на които логата на компаниите намират място на футболните фланелки, ако партията формира следващото правителство, според заместник-лидера.

Във вторник Том Уотсън, заместника на министъра на труда за цифрова, култура, медии и спорт, съобщи, че е време да се „признае проблема с хазарта и да се отнемат хазартните лога от футболните тениски … Футболът трябва да играе ролята си в борбата срещу скритата епидемия на пристрастяването към хазарта във Великобритания.“

Уотсън каза, че ако някога консерваторите бъдат детронирани от тори, партията ще наложи на Английската футболна асоциация да забрани на компаниите за залагания да популяризират своите марки върху екипите на играчите, но партията няма да се поколебае да вземе нщата в свои ръце, ако ФА не желае да действа.

Почти половината, девет от 20-те от клубовете в английската Висша лига понастоящем имат лога на хазартни компании на екипите си. Уотсън заяви, че тази висока видимост „поставя марки за хазарт пред феновете на всички възрасти“ не само на стадионите, но и чрез телевизионни предавания на живо и спортните програми.

Това, което изглежда липсва на Уотсън, е, че мнозинството от фирмите за залагания, които са си осигурили сделки за излагане на фланелките на отбори от EPL, всъщност не са движещи сили на пазара в Обединеното кралство и следователно е малко вероятно да повлияят на местните проценти на хазартни проблеми. Фирми като Dafabet, Fun88 и M88 са преобладаващо фокусирани върху азиатския пазар и просто се възползват от световната популярност на EPL.

Уотсън стига твърде далеч, като използва предишната забрана на правителството за спонсориране на спортове от страна на тютюневите компании, за да оправдае предложеното ограничаване на спонсорството за залаганията от страна на Лейбъристката партия.

Уолсън каза, че „точно както тютюнопроизводството е забранено да спонсорира спортни събития и да поставя логото си върху маркови стоки заради вредата, която тютюнопушенето може да причини, то е правилно да признаем проблема с хазарта и да премахнем логата за хазарт от футболните фланелки“.

Тази аналогия е не само неточна, но и абсурдна, тъй като няма такова нео като безопасна цигара, а физическото и психическото здраве на отговорните хазартни игри са добре документирани. И е добре да си припомним, че въпреки че броят на хазартните проблеми в Обединеното кралство може да е леко понижен, само 0,8% от населението страдат от тази зависимост, по-малко от повечето други страни, въпреки е налице много по-високата толерантност към хазартната реклама в Обединеното кралство.