Онлайн оператори напускат Австралия

Vera&John е един от операторите, които обмислят прекратяването на бизнеса си в Австралия

Хазартният сайт обяви, че ще закрие бизнеса си в Австралия, след като страната разкри нов законопроект за онлайн хазарта, според който офшорните казина не могат да предоставят услугите си на местните ентусиасти.

Компанията пусна изявление, в което не обясняват решението си в подробности, но потвърждава, че основно става въпрос за „бизнес решение“. Австралийското федерално правителство представи законопроекта за изменение на Закона за хазарта през ноември тази година, с намерението да закрие неупълномощените офшорни оператори.

Към момента законите за онлайн хазарта в Австралия не са ясно определени, което позволява на няколко оператори в сивият сектор да предлагат услугите си на австралийски играчи. Досега австрийските власти игнорираха този сегмент, но това ще се промени.

От Vera&John казват, че всички акаунти ще бъдат закрити в рамките на седмица, а останалите суми в тях ще бъдат изплатени на своите притежатели.

Заради новият закон, операторите няма да могат да предлагат услугите си на местните играчи, освен ако нямат местен лиценз. Ако нарушат правилата, те могат да се окажат с глоба до $1 милион.

Малко след внасянето на законопроектът, PokerStars обяви, че обмисля идеята за напускане на австралийският пазар в близкото бъдеще. Към момента австралийският пазар допринася с 2,5% към приходите на покер гиганта.

Все пак, PokerStars няма да рискува да загуби лицензите си в други юрисдикции, така че оттеглянето от австралийския пазар е умен ход. Освен това, компанията ще компенсира загубата на този пазар с предоставянето на услуги в страни като Португалия и Индия.

Вашият коментар