Пътят на Италия към защитата на титлата на Евро 2024

Италия ще участва на Евро 2024 като шампион на турнира, след като победи Англия с дузпи на Уембли в първенството през 2021 г. Оттогава обаче адзурите не успяха да се класират за второ поредно Световно първенство, загубиха два пъти от Испания в полуфиналите на Лигата на нациите на УЕФА и завършиха на шест точки зад Англия в квалификациите за този турнир. Просто казано, оптимизмът сред привържениците не е висок, че могат да повторят героизма си отпреди 3 години. Не на последно място, Италия попадна в „групата на смъртта“ (група B) заедно с Испания, Хърватия и Албания, така че ги очакват тежки мачове на Евро 2024 още от самото начало.

Италия открива кампанията си на Евро 2024 с мач срещу Албания на 15 юни. Всички отобир в групата гледат на мача си срещу Албания като на задължителна победа. Но трябва да се отбележи, че червено-черните завършиха над Чехия и Полша със само едно поражение от осем в квалификационната си група, така че не трябва да бъдат подценявани. Адзурите ще играят за пети път срещу Албания, като до момента имат четири победи и ще преследват нов успех над този съперник.

Италия се изправя срещу Испания във втория си мач от Програмата на Евро 2024. Това е може би най-интересният сблъсък в цялата групова фаза. Испания победи Италия в два полуфинала на Лигата на нациите в последните години. Италия елиминира опонента си на Евро 2016 и 2020, за да вземе реванш за тежката загуба с от Евро 2012. Сега залогът ще бъде много висок в този двубой на Евро 2024 в очакваната битка за първо място в групата между двете нации.

В последния си двубой от груповата фаза, Италия среща Хърватия на 24 юни в Лайпциг. Това е още един апетитен сблъсък между страни, които предизвикаха международно вълнение през последните години. Италия и Хърватия са близки съседи, като ги разделя само Адриатическо море и 23-километров участък от Словения. Те обаче не са се срещали от 2015 г., когато направиха рем 1:1 в Сплит.

Ако Италия завърши на първо място в група B, те ще се изправят срещу един от най-добрите отбори, класирали се на трето място в групите на осминафиналите. Оттам нататък най-вероятният им път през турнира е Германия на четвъртфиналите, следван от Португалия или Холандия на полуфиналите, а след това Англия, Франция, Испания, Хърватия или Белгия на финала. Накратко, ще бъде трудно Италия да защити европейската си титла.