Словакия, Полша и Чехия въвеждат ISP, за да забранят нелицензираните оператори

Словакия, Полша и Чешката република решиха да въведат ISP блокиране, за да предотвратят предоставянето на услуги на клиентите от нелицензирани онлайн оператори. Нарушителите, за които е установено, че са заобиколили забраната, могат да бъдат глобени с до €500 000.

Тези три държави наскоро регулираха своите онлайн пазари и те са избрали да разчитат на интернет доставчиците, за да избегнат незаконните хазартни дейности. Според властите ангажирането с този софтуер би помогнало да подобри тяхната контролирана хазартна среда.

Въпреки това, източници предполагат, че ISP блокирането има съществени недостатъци. Все още е относително лесно да имате достъп до блокирани уебсайтове за хазарт. Следователно ефективността на програмата за забрана на неразрешени обекти е силно съмнителна.

Досега най-стриктно контролирания пазар е този в Полша. От април 2017 г., когато страната официално регулира своята хазартна индустрия, Министерството на финансите е поставило близо 1000 домейна в черния си списък.

В Чехия IPS блокирането влезе в действие от началото на юли. Заради новото законодателство страната беше силно критикувана от организацията Transparency International за това, че не блокира 25 нелицензирани оператори. Длъжностни лица, които регулират пазара за онлайн хазартни игри през януари 2017 г., обещаха да предприемат последващи действия.

Накрая, служители в Словакия заявиха, че регулираният пазар на страната ще бъде най-добре защитен с ISP. Според местните медии Министерството на финансите публикува в края на юли списък с 16 оператора, които ще бъдат блокирани, включително William Hill, 888 и GVC.